ONPCSB propune noi modele ale Rapoartelor de tranzacții suspecte, cu numerar, a căror limită minimă reprezintă echivalentul în lei a 10.000 euro, respectiv Raportului de transferuri externe și privind transferurile de fonduri pentru activitatea de remitere de bani

Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB) a lansat în dezbatere publică proiectul de ordin privind aprobarea formei și conținutului rapoartelor prevăzute la art. 6 și 7 din Legea nr. 129/2019 pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative și a metodologiei de transmitere a acestora. Prin noul proiect de act normativ, ONPCSB propune: ♦ forma și conținutul Raportului de tranzacții suspecte pentru entități bancare și nonbancare; ♦ forma și conținutul Raportului de tranzacții cu numerar, în lei sau în valută, a căror limită minimă reprezintă echivalentul în lei a 10.000 euro, inclusiv operațiunile care au o legătură între ele, pentru entități bancare și nonbancare; ♦ forma și conținutul Raportului de transferuri externe, în și din conturi, în lei sau în valută, a căror limită minimă reprezintă echivalentul în lei a 10.000 euro, indiferent dacă tranzacția se efectuează printr-o singură operațiune sau prin mai multe operațiuni care au o legătură între ele, pentru entități bancare și nonbancare; ♦ forma și conținutul Raportului privind transferurile de fonduri pentru activitatea de remitere de bani a căror limită minimă reprezintă echivalentul în lei a 2.000 euro; ♦ metodologia de transmitere a rapoartelor menționate anterior.

În prezent, modelele acestor Rapoarte sunt reglementate prin Ordinul Președintelui ONPCSB nr. 14/2021. Potrivit inițiatorilor, elaborarea proiectului are la bază, între altele, faptul că la nivelul ONPCSB este în curs de implementare un nou sistem informatic modern, care să integreze baze de date externe și să ofere posibilitatea de a analiza toate rapoartele transmise, în vederea eficientizării activității Oficiului.

Citește mai mult în CECCAR Business Magazine.

Leave your comment