Prima reuniune a Comunității Politice Europene, la Praga
Liderii celor 44 de țări europene s-au întâlnit joi, 6 octombrie, la Praga, pentru reuniunea inaugurală a Comunității Politice Europene (CPE), înființată pentru a stabili un cadru pentru relațiile dintre Uniunea Europeană și țările terțe situate pe continentul european și care împărtășesc aceleași valori fundamentale. Lansată pe baza unei idei a președintelui francez, Emmanuel Macron, această platformă de coordonare politică nu înlocuiește nicio organizație, structură sau proces existent și nici nu urmărește să creeze una nouă în această etapă, potrivit unui comunicat de presă. Printre subiectele discutate s-au aflat pacea și securitatea, în special conflictul din Ucraina, un discurs al președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, criza energetică. Potrivit raportărilor, liderii au stabilit locul de desfășurare a următoarei întâlniri, în Moldova, în primăvara anului 2023. Ulterior, Spania și Regatul Unit vor găzdui reuniunile Comunității Politice Europene.
Consiliul UE a adoptat noi sancțiuni UE împotriva Rusiei
Joi, 6 octombrie, Consiliul Uniunii Europene a adoptat oficial cel de-al optulea pachet de sancțiuni ale UE împotriva Rusiei, ca răspuns la escaladarea conflictului din Ucraina. Pachetul include introducerea unui plafon dinamic al prețului internațional al petrolului rusesc în UE, precum și extinderea interdicției de import pentru produsele siderurgice care fie sunt originare din Rusia, fie sunt exportate din acest stat. În plus, UE a decis să adauge 30 de persoane și 7 entități pe lista persoanelor fizice și juridice care fac obiectul sancțiunilor. Pachetul include, de asemenea, o interdicție completă a furnizării de portofele, conturi sau servicii de custodie pentru criptoactive persoanelor și rezidenților ruși, indiferent de valoarea totală a criptoactivelor respective, precum și o interdicție de a furniza servicii de consultanță IT și servicii de consultanță juridică Rusiei. Actele juridice relevante vor fi publicate în curând în Jurnalul Oficial al UE.
OCDE a publicat un nou raport de progres privind Pilonul I
În cadrul celei de-a 14-a reuniuni plenare a Cadrului incluziv al OCDE/G20 privind BEPS, care a avut loc joi, 6 octombrie, delegații au convenit să publice un nou raport privind progresele înregistrate în ceea ce privește aspectele legate de administrație și securitatea fiscală ale Pilonului I, în vederea consultării publice. Raportul intermediar detaliază normele privind administrarea noului drept de impozitare în cadrul Pilonului I și dispozițiile legate de certitudinea fiscală. Acesta vine în completarea unui prim raport de progres, publicat în luna iulie. Părțile interesate sunt invitate să transmită comentarii până vineri, 11 noiembrie 2022. Cadrul incluziv va avea ca scop finalizarea unei noi Convenții multilaterale pentru punerea în aplicare a Pilonului I până la jumătatea anului 2023, pentru intrarea în vigoare în 2024. OCDE a publicat, de asemenea, în aceeași zi, un nou raport privind stimulentele fiscale și impozitul minim pe profit la nivel mondial, care se axează pe necesitatea de a reevalua stimulentele fiscale în contextul Pilonului II.
Europarlamentarii doresc o impozitare echitabilă și eficace a criptoactivelor
Deputații europeni au adoptat marți, 4 octombrie, o rezoluție prin care solicită o mai bună utilizare a tehnologiei blockchain pentru combaterea evaziunii fiscale și o mai bună coordonare a statelor membre în ceea ce privește impozitarea criptoactivelor. Potrivit rezoluției fără caracter obligatoriu, redactată de europarlamentarul Lidia Pereira (Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților, Portugalia), criptoactivele trebuie să facă obiectul unei impozitări juste, transparente și eficiente. Rezoluția invită Comisia să analizeze modalitățile în care statele membre impozitează criptoactivele și evaluează aceste metode și să identifice diferitele politici naționale privind combaterea evaziunii fiscale în domeniul criptoactivelor. De asemenea, în rezoluție se solicită o definiție clară și larg acceptată a criptoactivelor și o definiție coerentă a ceea ce ar constitui un eveniment impozabil. În cele din urmă, documentul susține că administrațiile naționale trebuie să utilizeze toate instrumentele disponibile pentru a facilita colectarea eficientă a impozitelor și identifică blockchain ca fiind unul dintre aceste instrumente.
Misiune FISC la Luxemburg
Deputații din Subcomisia pentru chestiuni fiscale (FISC) a Parlamentului European se vor deplasa la Luxemburg, în perioada 20-21 octombrie. Delegația, condusă de președintele Subcomisiei FISC, Paul Tang, se va întâlni cu reprezentanți ai Comisiei pentru finanțe a Parlamentului luxemburghez, cu reprezentanți ai Ministerului Finanțelor, precum și cu părți interesate din sectorul privat și din societatea civilă. Discuțiile vor aborda, printre altele, rolul Parlamentului luxemburghez în asigurarea progresului în lupta împotriva fraudei fiscale și a planificării fiscale agresive, precum și rolul intermediarilor; schimbul de informații în domeniul deciziilor fiscale transfrontaliere și dificultățile fiscale pentru lucrătorii transfrontalieri și angajatori, potrivit unui comunicat de presă.
Declinarea responsabilității
Acest buletin de știri conține informații despre politicile fiscale europene și evoluțiile colectate din documente oficiale, audieri, conferințe și presă. Acesta nu reflectă poziția oficială a ETAF și nici nu ar trebui să fie considerat drept declarație scrisă în numele ETAF.
Sursă foto: European Tax Adviser Federation – ETAF