Noutăți fiscale europene din buletinul de știri emis de ETAF – 24 februarie 2025

Reuniunea ECOFIN a miniștrilor de finanțe din UE – principalele rezultate și concluzii

Marți, 18 februarie, miniștrii de finanțe ai UE s-au reunit la Bruxelles pentru o reuniune a Consiliului ECOFIN. Cu această ocazie, Comisia a prezentat inițiativa Busola competitivității, care urmărește să își orienteze activitatea în domeniul competitivității. Miniștrii și-au continuat schimbul de opinii cu privire la competitivitate, simplificare și îmbunătățirea mediului de afaceri din Europa. Aceștia au împărtășit angajamentul de a lua măsuri concrete în vederea simplificării, cu scopul de a oferi informații Comisiei atunci când elaborează acțiuni suplimentare. Consiliul a confirmat, de asemenea, lista UE a jurisdicțiilor necooperante în scopuri fiscale, fără modificări. Lista este formată din aceleași 11 jurisdicții ca înainte. Pe lângă lista jurisdicțiilor fiscale necooperante, Consiliul a aprobat documentul obișnuit privind situația actuală (Anexa II), ce reflectă cooperarea în curs a UE cu partenerii săi internaționali și angajamentele acestor țări de a-și reforma legislația pentru a adera la standardele de bună guvernanță fiscală convenite. În plus, Consiliul a adoptat în mod oficial noi norme menite să înlocuiască actualele certificate pe suport de hârtie utilizate pentru declararea scutirilor de la taxa pe valoarea adăugată (TVA) din UE cu un nou formular electronic. Certificatele pe suport de hârtie, utilizate atunci când bunurile sunt scutite de TVA, vor fi înlocuite cu un formular electronic pentru a simplifica și eficientiza procesul pentru companii și administrații atunci când aceste bunuri sunt importate pentru ambasade, organizații internaționale sau forțe armate. Noile măsuri vor intra în vigoare la 1 iulie 2031, cu o nouă perioadă de tranziție de un an, în cursul căreia statele membre vor putea utiliza atât hârtia, cât și formularul electronic. Următoarea reuniune a ECOFIN va avea loc marți, 11 martie.

Forumul din Cracovia privind piața unică: Părțile interesate discută despre obstacolele și viitorul pieței unice a UE

La 17 februarie 2025, la Cracovia, a avut loc Forumul privind piața unică (SIMFO), ce oferă o platformă pentru discuții aprofundate cu privire la provocările cu care se confruntă piața unică a UE. Forumul privind piața unică a fost organizat de ministerul polonez al dezvoltării economice și tehnologiei și susținut de Comisia Europeană, municipalitatea Cracovia și Institutul European pentru Mobilitatea Forței de Muncă. Accentul s-a pus pe libertatea de a presta servicii transfrontaliere, una dintre prioritățile președinției poloneze a Consiliului UE. În cadrul unor ateliere paralele, reprezentanți la nivel înalt ai instituțiilor UE, ai autorităților naționale și ai organizațiilor de afaceri au dezbătut subiecte precum impactul extinderii UE asupra pieței unice, barierele în calea liberei circulații a mărfurilor, guvernanța pieței unice și beneficiile pe care piața unică le aduce regiunilor UE. Comisia Europeană a prezentat un rezumat preliminar al consultărilor publice referitoare la viitoarea strategie privind piața unică. Discuțiile de la SIMFO au facilitat un schimb mai aprofundat de opinii privind viitorul pieței unice, importanța acesteia pentru UE și au permis prezentarea diferitelor perspective, nevoi și așteptări privind noua strategie. Principalele concluzii ale dezbaterilor vor servi drept o contribuție valoroasă la activitatea Comisiei referitoare la strategia privind piața unică.  Comisia Europeană urmează să prezinte strategia privind piața unică până în iunie 2025.

Comisia Europeană solicită feedback cu privire la viitoarea strategie UE privind întreprinderile recent înființate și dezvoltarea întreprinderilor

Comisia Europeană a lansat o cerere de contribuții referitoare la viitoarea strategie UE privind întreprinderile recent înființate și dezvoltarea întreprinderilor, planificată pentru T2/T3 2025. Strategia, care va lua forma unei comunicări, va propune un set de măsuri politice, financiare și legislative ce vizează îmbunătățirea și simplificarea condițiilor-cadru pentru întreprinderile recent înființate și dezvoltarea întreprinderilor. Cererea de contribuții identifică mai multe obstacole pentru întreprinderile recent înființate din UE în ceea ce privește extinderea pieței unice a UE, menționând în special sarcinile de reglementare și birocratice, dispozițiile administrative legate de recunoașterea calificărilor și competențelor angajaților și relațiile complexe dintre diferitele norme, reglementări și reguli de impozitare directă. În special, părțile interesate sunt invitate să răspundă pentru a-și exprima punctul de vedere cu privire la obstacolele pentru întreprinderile recent înființate și pentru întreprinderile în curs de extindere identificate în cererea de contribuții și la măsurile care ar putea fi luate la nivelul UE sau al statelor membre pentru a le trata. Părțile interesate își pot trimite comentariile până la 17 martie 2025.

Simpozionul UE privind impozitarea – a fost publicat programul final

La 18 martie 2025, Parlamentul European și Comisia Europeană vor găzdui împreună cea de-a treia ediție a Simpozionului UE în Hemiciclul Parlamentului European de la Bruxelles, cu participarea parlamentelor naționale. Anul acesta, tema evenimentului va fi Consolidarea competitivității și a echității pentru dezvoltarea prosperității. Evenimentul va reuni miniștri de finanțe, membri ai Parlamentului European și ai parlamentelor naționale, factori de decizie politică, academicieni și societatea civilă pentru a discuta viitorul sistemelor fiscale din UE. Printre subiectele din acest an se numără: Provocări privind o contribuție echitabilă a persoanelor cu o avere foarte mare; competitivitatea durabilă a UE: Ce poate și ce nu poate face impozitarea; reforma fiscală europeană și internațională a întreprinderilor: Care sunt următorii pași: inteligența artificială pentru sistemele fiscale: Dificultăți, oportunități și riscuri. Wopke Hoekstra, comisarul european pentru climă, zero emisii de carbon, creștere curată și impozitare, va ține discursul introductiv privind prioritățile fiscale pentru noua Comisie. Evenimentul se desfășoară în format hibrid. Pentru mai multe detalii, accesați site-ul Comisiei Europene.

12-13 martie 2025: OECD va găzdui zilele anuale privind impozitarea și dezvoltarea

Centrul OCDE pentru politici fiscale și administrație urmează să găzduiască zilele sale anuale dedicate impozitării și dezvoltării în perioada 12-13 martie 2025. Acest eveniment complet virtual își propune să reunească experți fiscali din organizații internaționale, guverne, întreprinderi și societatea civilă pentru a discuta inițiative de consolidare a capacității fiscale, de îmbunătățire a politicii fiscale și de îmbunătățire a conformității în țările în curs de dezvoltare, explorând în același timp provocările viitoare. Conferința de două zile va cuprinde o serie de sesiuni care vor trata teme importante, cum ar fi transparența beneficiarilor reali, implementarea soluției cu doi piloni, colectarea TVA în economiile digitale și viitoarele frontiere în materie de transparență fiscală. Toate sesiunile sunt deschise publicului și se vor desfășura cu interpretare simultană în engleză, franceză și spaniolă. Înregistrările vor fi puse la dispoziție în urma evenimentului în toate cele trei limbi. Participanții interesați se pot înscrie pe pagina evenimentului.

Delegația Subcomisiei FISC se va deplasa la Helsinki și Tallinn

În perioada 25-27 februarie 2025, o delegație a Subcomisiei FISC privind chestiuni fiscale se va deplasa la Helsinki și Tallinn. Delegația va fi compusă din: Regina Doherty (PPE, IE), Pierre Pimpie (PfE, FR) și Jussi Saramo (stânga, FI). Cei trei eurodeputați se vor întâlni cu reprezentanți ai instituțiilor-cheie, cum ar fi miniștrii de finanțe din Finlanda și Estonia, membri ai parlamentelor naționale, reprezentanți ai autorităților fiscale și părți interesate din sectorul privat, sindicate și societatea civilă. Discuțiile se vor concentra asupra aspectelor și provocărilor fiscale internaționale de actualitate, cum ar fi punerea în aplicare a reformei fiscale cu doi piloni a OCDE, simplificarea sistemului fiscal și îmbunătățirea competitivității, stimulentele fiscale, situația lucrătorilor transfrontalieri, impozitarea energiei și punerea în aplicare a directivelor UE privind impozitarea. Aceasta este prima vizită de acest fel pe care Subcomisia FISC o întreprinde în acest mandat parlamentar.

Declinarea responsabilității:
Acest buletin de știri conține informații despre politicile și evoluțiile fiscale europene colectate din documente oficiale, audieri, conferințe și presă. Acesta nu reflectă poziția oficială a ETAF și nici nu ar trebui să fie considerată drept declarație scrisă în numele ETAF