Reanalizarea întrebării: „Ar trebui ca un director financiar să fie contabil?”

Stathis Gould | 9 martie 2020

Acest articol a apărut inițial în Rețeaua globală de informații a IFAC : www.ifac.org/Gateway. Vizitați Rețeaua pentru a găsi conținut adițional pe o varietate de teme legate de profesia contabilă.

Rolul unui director financiar este important – și continuă să se dezvolte și să se transforme. Pe măsură ce fiecare organizație se confruntă cu incertitudini și riscuri din ce în ce mai mari, iar companiile încep să privească valoarea și din altă perspectivă decât a acționarilor, rolul directorului financiar devine din ce în ce mai esențial.

Toate aceste schimbări duc la o întrebare importantă: ar trebui ca directorul financiar să fie profesionist contabil?

În ce stadiu ne aflăm?

Am încercat să răspund la această întrebare în 2014. La acea vreme, conform statisticilor, deținerea poziției de director financiar de către un profesionist contabil era departe de a fi ceva universal valabil. Această tendință s-a accentuat cu timpul.

Un sondaj recent la care au luat parte 1.000 dintre cele mai mari companii cotate din SUA arată că procentul contabililor calificați care sunt directori financiari a scăzut la aproximativ 36% în 2019. Acesta este cel mai mic procent din ultimii 6 ani, față de 46% din anul 2014.

Acest sondaj sugerează că, cel puțin în SUA, în urma marilor eșecuri corporative și a Legii Sarbanes-Oxley din 2002, situația s-a schimbat din nou iar presiunea de a avea directori financiari cu competențe tehnice și cunoștințe de specialitate în domeniul contabil a fost înlocuită de o preferință pentru directori financiari concentrați pe piețele de capital, finanțarea capitalurilor proprii și a datoriilor și comunicarea externă cu piața. În consecință, pozițiile superioare din departamentele de contabilitate și control sunt de obicei ocupate de contabili.

În schimb, în Marea Britanie, o persoană trebuie să dețină calificarea de contabil pentru a ocupa funcția de director financiar în rândul companiilor din indicele FTSE 100. Specializarea contabilă reprezintă, de asemenea, un bun punct de început pentru a putea ocupa o poziție de vârf, dat fiind faptul că o cincime din directorii generali ai companiilor din indicele FTSE 100 sunt contabili.

Desemnarea unui profesionist contabil, membru al unei organizații profesionale de contabilitate, în funcția de director financiar are beneficii dovedite în timp. Pe lângă obligațiile de dezvoltare profesională continuă ale profesioniștilor contabili, aceștia trebuie să respecte Codul etic pentru profesioniștii contabili, la baza căruia se află principiile fundamentale de integritate, obiectivitate, competență profesională și atenție cuvenită, confidențialitate și conduită profesională. Dacă un profesionist contabil încalcă Codul etic, acesta va suporta consecințe precum sancțiuni financiare sau pierderea calității de membru al profesiei.

În multe țări, directorul financiar al unei entități de interes public este responsabil de managementul financiar al unei companii și semnează situațiile financiare ale acesteia. Aceasta denotă în mod inerent o responsabilitate față de interesul public, iar un profesionist contabil în acest rol oferă încredere pieței și părților interesate.

Întrebarea centrală a acestui articol este importantă, însă nu ia în calcul aspectele și mai importante legate de viitorul profesiei contabile și motivația oamenilor de a se alătura profesiei.

În realitate, majoritatea profesioniștilor contabili nu își doresc neapărat să devină directori financiari într-o bună zi. Carierele nu mai urmează un curs liniar sau ierarhic.

Schimbarea traseului profesional

Odată ce așteptările legate de directorii financiari și echipele acestora s-au schimbat, au apărut multe roluri și oportunități noi. Profesia contabilă este privită acum ca o punte spre o carieră în afaceri, al cărei obiectiv final adesea nu este ocuparea poziției de director financiar. Mulți contabili își pun în aplicare competențele economice și financiare în roluri comerciale sau operaționale. Alții optează pentru roluri de strategie și planificare. Iar mulți contabili dețin poziții de conducere care nu au legătură cu domeniul financiar-contabil.

Traseul profesional al unui contabil își pierde liniaritatea din ce în ce mai mult. Raportul ACCA referitor la carierele în contabilitate în acest deceniu, arată modul în care carierele din profesia contabilă se vor diversifica pe măsură ce tehnologia estompează de marcarea dintre munca manuală și cea automatizată.

Studiile arată că traseul profesional începe să se îndepărteze din ce în ce mai mult de structura ierarhică și piramidală tradițională a organizațiilor. Acest lucru înseamnă că traseul profesional reticular va deveni preponderent pe măsură ce structurile organizaționale devin mai fluide iar ierarhiile tradiționale sunt reinterpretate. În organizațiile cu o structură ierarhică mai orizontală, avansarea în carieră nu mai este la fel de importantă ca și în trecut. Într-adevăr, noile abordări care vizează asigurarea talentului necesar și distribuirea forței de muncă vor conduce la creșterea numărului de liber profesioniști și colaboratori externi.

Profesioniștii din domeniul financiar-contabil contribuie deja în cadrul organizațiilor la îmbunătățirea procesului decizional și a performanței economice în circumstanțe variate – o tendință la care ne așteptăm să persiste pe viitor.

Contabilii își desfășoară în prezent activitatea într-o varietate de domenii, inclusiv planificare și analiză financiară, sisteme informatice, tehnologie și date, analiză comercială sau economică, planificare, evaluare, managementul costurilor, riscurilor, proiectelor și sustenabilității. Profesioniștii contabili au, de asemenea, un aport unic în cadrul unor roluri specializate, de exemplu în trezorerie, raportare și relațiile cu investitorii.

Ascensiunea directorului responsabil de valoare

În prezent rolul de director financiar trece printr-un nou tip de transformare, pe lângă evoluția rolurilor din domeniul contabil. Directorii financiari și echipele acestora trebuie să se concentreze din ce în ce mai mult pe contabilizarea creării de valoare dintr-o altă perspectivă decât cea a bilanțului sau a acționarilor.

IFAC este de părere că rolul de director financiar va evolua într-un rol de „director responsabil de valoare”, care se va concentra în principal pe contabilitatea axată pe nevoile întreprinderii și pe crearea de valoare. Directorul responsabil de valoare trebuie să asigure că toate aspectele relevante pentru crearea și distrugerea valorii sunt contabilizate și comunicate consiliilor, conducerii și părților interesate externe.

Această tranziție va duce la o diversitate mai mare a profesioniștilor care ocupă poziția de director financiar. Cu cât acești profesioniști dețin mai multă experiență și competențe, cu atât le va fi mai ușor să interacționeze cu o gamă variată de părți interesate și să abordeze gama largă de oportunități și riscuri cu care se confruntă organizația.

Reanalizarea întrebării: „Ar trebui ca un director financiar să fie contabil?”

Întrebarea mea inițială nu are un răspuns specific, însă relevă două aspecte importante:

Evoluția directorului financiar și a funcției financiare este inevitabilă și reprezintă o oportunitate extraordinară pentru profesioniști, indiferent dacă sunt contabili sau nu; și

Aptitudinile profesioniștilor contabili transcend limitele disciplinelor și funcțiilor – ceea ce este important deoarece aptitudinile devin din ce în ce mai dispersate și trebuie să sprijine crearea și protejarea valorii.

Domeniul contabil este atractiv deoarece oferă o varietate de oportunități unice pline de provocări atât în sectorul afacerilor, cât și în sectorul public. Deși rolul de director financiar pune accent pe soluționarea problemelor și pregătirea pentru provocările viitoare, acesta nu este singurul rol care oferă contabililor șansa de a produce schimbări.

Stathis Gould

Director responsabil cu promovarea, IFAC

Stathis Gould conduce departamentul din cadrul IFAC care se ocupă de dezvoltarea serviciilor internaționale pentru profesioniștii contabili angajați în comerț și industrie. Un element cheie al activității sale este dezvoltarea curentelor de opinie și elaborarea de îndrumări pentru a susține profesioniștii și rolul acestora în facilitarea performanței organizaționale durabile. Înainte de a lucra la IFAC, a fost responsabil de planificarea și supravegherea unui program de politică și cercetare în cadrul Chartered Institute of Management Accountants (CIMA). Înainte de a lucra în serviciul profesiei contabile, Stathis Gould a avut diferite roluri în sectoarele public și privat din Marea Britanie.

(Copyright foto: 123RF Stock Photo)